Reklamlar

Haberler

manşet haberler

KPSS FULL - KPSS HABER VE HAZIRLIK PORTALI

5 Kasım 2017 Pazar

10 Soruda LKS Liselere Kayıt Sistemi

1. Yeni sistemin amacı nedir ?

Yeni sistemin temel amacı sınavsız geçişi sağlayabilmektir. Eğitim bölgesi ve sınavsız mahalli yerleştirme kayıt sistemi ile öğrencilerin %90’ı evine en yakın okula yerleştirilecek. Öğrenciler, adresine uygun istedikleri okul türlerinde 5 tercih yapabilecekler.

2. Eğitim bölgesi nasıl belirlenecek?

Eğitim bölgesi sistemi belirlenirken farklı okul türlerinin olmasına dikkat edilecek. Eğitim bölgesi oluşturulurken Meslek Lisesi de , Anadolu Lisesi de , İmam Hatip Lisesi de olacak.

3. Adres bölgesine dayalı yerleştirme hangi kritere göre yapılacak?

Adres bölgesine dayalı yerleştirme yapılırken okul başarı puanı kıstas alınacak. Öğrenciler 5 tercih yapabilecekler. Tercihleri doğrultusunda okul başarı puanına göre yerleştirme yapılacak.

4. %10’luk, dilimde tercih edilen okullara(Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Liseleri, Proje okulları) yerleştirme nasıl yapılacak?

Tercih edilen bu okular için merkezi bir sınav yapılacak. Sınav isteğe bağlı olacak. İsteyen öğrenciler sınava girecekler.

5. Sınavla yerleştirme yapılacak olan okullar hangileri?

Türkiye genelinde 600’e yakın okula, merkezi sınavla yerleştirme yapılacak. Bu okulların(Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Proje Okulları) listesi bakanlıkça yayınlanacak.

6. Tercih edilen bu okullara yapılacak sınav nasıl yapılacak?

Merkezi sınava her öğrenci kendi okulunda girecek . Sınav soruları Mili Eğitim Bakanlığınca hazırlanacak. Sınav haziran ayının ilk hafta yapılacak. Sınav sonuçları haziran ayı sonuna kadar açıklanacak?

7. Yapılacak merkezi sınavı içeriği nasıl olacak?

Sınav çoktan seçmeli (test) sorulardan oluşacak. Sayısal ve sözel iki bölüm ve tek oturum halinde yapılacak. Öğrenciler temel derslerden 60 soruyu, 90 dakikada cevaplayacaklar. Sınav soruları 8. sınıf ağırlıklı olmak üzere; 6.7.8. sınıf ders müfredatına/kazanımlarına göre hazırlanacak. 

8. Sınav sonuçları açıklandıktan sonra liselere yerleştirme nasıl yapılacak?

Sınav sonuçları açıklandıktan sonra öğrenciler 5 okul tercihi yapabilecekler. Puan üstünlüğüne göre, öğrenciler tercihleri göz önünde bulundurularak temmuz ayı içerisinde yerleştirme işlemi gerçekleşecek. Sınava giren ve girmeyen öğrencilerin yerleştirme sonuçları aynı anda sistem üzerinden açıklanacak. 

9. Yabancı eğitim kurumları kendileri sınav yapabilecek mi?

Yabancı eğitim kurumları, bakanlığın yaptığı merkezi sınav puanına göre yerleştirme yapabileceği gibi, kendi yapacakları sınava göre de yerleştirme yapabilecek.

10. Merkezi sınav örnek sorular yayınlanacak mı?

Merkezi sınav örnek sorular bakanlık tarafından yayınlanacak.  

İbrahim TONBULOĞLU

Eğitimci/Yazar 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberdata.com Güncel Son Dakika Haberleri